Discuz! Board

 پارول قايتۇرىۋېلىش
 تىزىملىتىڭ
ئىزدەش
قىزىق سۆزلەر: پائالىيەت دوستلىشىش discuz
كۆرۈش: 1232|ئىنكاس: 0
بېسىپ چىقىرىش ئالدىنقى تېما كېيىنكى تېما

بەدەندە ياللۇغ بار بولسا قايسى مېۋىلەرنى يېسە بولمايدۇ؟

[ئۇلانما كۆچۈرۈش]

86

تېما

86

يازما

326

جۇغلانما

بېكەت مەسئۇلى

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

جۇغلانما
326

ئاناناس 菠萝

ئاناناس تەركىبىدە ئاناناس ئېنزىمى بار بولۇپ، بۇ خىل ئېنزىمنىڭ ئاقسىلنى پارچىلاش ئىقتىدارى ناھايىتى كۈچلۈك بولۇپ، ئاشقازان ۋە ئېغىز بوشلۇقى شىللىق پەردىسىنى بەلگىلىك دەرىجىدە غىدىقلايدۇ. ياللۇغلانغان كىشىلەر ئۈچۈن ئېيتقاندا، ئاناناس ئىستېمال قىلسا كېسەللىك ئالامەتلىرى ئېغىرلىشىپ كېتىشى مۇمكىن.


مانگو 芒果

مانگو تەركىبىدە ۋىتامىن C ۋە كاروتىن مول، لېكىن يەنە كۆپ مىقداردا شېكەر ۋە غىدىقلىغۇچى تەركىبلەر بار بولۇپ، ئاسانلا زىيادە سەزگۈرلۈك رېئاكسىيەسىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىپ، ياللۇغنى ئېغىرلاشتۇرۇۋېتىدۇ.

لىجى 荔枝

لىجىنىڭ تەركىبىدە قەنت مىقدارى مول بولۇپ، زىيادە كۆپ ئىستېمال قىلغاندا قان شېكىرىنىڭ ئۆرلەپ كېتىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ، بۇ ئۆز نۆۋىتىدە ئىممۇنىتېت سىستېمىسىنىڭ نورمال ئىقتىدارىغا تەسىر كۆرسىتىپ، ياللۇغلىنىش رېئاكسىيەسىنى ئېغىرلاشتۇرۇۋېتىدۇ.

دۇريان 榴莲

دۇرياننىڭ تەبىئىتى ئىسسىق بولۇپ، ئىسسىقلىق مىقدارى ۋە قەنت مىقدارى بىر قەدەر يۇقىرى، كۆپ ئىستېمال قىلغاندا ئىسسىقى ئېشىپ كېتىپ، بەدەندىكى ياللۇغلىنىش رېئاكسىيەسىنى ئېغىرلاشتۇرۇۋېتىدۇ.

لۇڭيەن 龙眼

لۇڭيەنمۇ بىر خىل يۇقىرى قەنتلىك مېۋە بولۇپ، زىيادە كۆپ ئىستېمال قىلىنسا قان شېكىرى ۋە ئىممۇنىتېت سىستېمىسىغا تەسىر يېتىدۇ، ياللۇغلانغان كىشىلەر ئۈچۈن ئېيتقاندا، كۆپ ئىستېمال قىلىشقا بولمايدۇ.

ياللۇغ بىر خىل مۇرەككەپ فىزىيولوگىيەلىك ئىنكاس، يېمەك-ئىچمەكتىكى بەزى تەركىبلەر ئوخشاش بولمىغان يوللار ئارقىلىق ياللۇغلىنىش رېئاكسىيەسىنى ئېغىرلاشتۇرۇۋېتىشى مۇمكىن. مەسىلەن، قەنت مىقدارى يۇقىرى مېۋىلەر قان شېكىرىنىڭ داۋالغۇشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىپ، ئىممۇنىتېت سىستېمىسىنىڭ نورمال ئىقتىدارىغا تەسىر يەتكۈزىدۇ، غىدىقلىغۇچى تەركىبلەر ياللۇغلانغان ھۈجەيرىلەرنى بىۋاسىتە غىدىقلاپ، كېسەللىك ئالامەتلىرىنىڭ ئېغىرلىشىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

ساغلام تۇرمۇش ئادىتىنى ساقلاش، مۇۋاپىق ئوزۇقلىنىش، قەرەللىك سالامەتلىك تەكشۈرتۈش، بالدۇر بايقاش، بالدۇر داۋالاش ياللۇغنىڭ ئېغىرلاپ كېتىشىنىڭ ئالدىنى ئېلىشنىڭ ئاچقۇچى.

ئۇزاق مۇددەتلىك روھىي بېسىم

ئۇزاق مۇددەتلىك روھىي بېسىم بەدەندىكى جىددىي ئىنكاسنىڭ كۈچىيىپ، ئىممۇنىتېت سىستېمىسىنىڭ قالايمىقانلىشىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىپ، ئاسانلا ياللۇغلىنىش رېئاكسىيەسىنى پەيدا قىلىدۇ ۋە ئېغىرلاشتۇرۇۋېتىدۇ. ئارام ئېلىشنى ئۆگىنىپ، ياخشى روھىي ھالەتنى ساقلىغاندا، ياللۇغنىڭ يۈز بېرىشىنى ئازايتقىلى بولىدۇ.

ھەرىكەت كەمچىل بولۇش

ھەرىكەت كەمچىل بولۇش بەدەننىڭ مېتابولىزم ئىقتىدارىنىڭ تۆۋەنلەپ كېتىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىپ، ئىممۇنىتېت سىستېمىسىنىڭ ئىقتىدارىنى ئاجىزلاشتۇرۇپ، ياللۇغلىنىش خەۋپىنى ئاشۇرۇۋېتىدۇ. ھەر كۈنى مۇۋاپىق مىقداردا ئوكسىگېنلىق ھەرىكەت قىلىشنى داۋاملاشتۇرۇش، مەسىلەن، ئاستا يۈگۈرۈش، تېز مېڭىش قاتارلىقلار ئىممۇنىتېت كۈچىنى ئاشۇرۇپ، ياللۇغنى ئازايتىشقا پايدىلىق.

قانۇنىيەتلىك بولمىغان خىزمەت ۋە دەم ئېلىش

ئۇزاق مۇددەت تۈنەش، قانۇنىيەتلىك بولمىغان خىزمەت ۋە دەم ئېلىش بەدەننىڭ ئەسلىگە كېلىشى ۋە ئىممۇنىتېت ئىقتىدارىغا تەسىر كۆرسىتىپ، ئاسانلا ياللۇغنى پەيدا قىلىدۇ ۋە ئېغىرلاشتۇرۇۋېتىدۇ. قانۇنىيەتلىك دەم ئېلىشنى ساقلاپ، يېتەرلىك ئۇيقۇغا كاپالەتلىك قىلىش ياللۇغنىڭ ئەسلىگە كېلىشىدە ئىنتايىن مۇھىم.

مۇھىت بۇلغىنىش

ھاۋادىكى چاڭ-توزان، ئىس-تۈتەك قاتارلىق بۇلغىمىلار نەپەس يولىنى غىدىقلاپ، ياللۇغلىنىش رېئاكسىيەسىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ. ئېغىر بۇلغانغان مۇھىتتا ھەرىكەت قىلىشتىن ئىمكانقەدەر ساقلىنىش، ئۆي ئىچى ھاۋاسىنىڭ ساپلىقىنى ساقلاش، ياللۇغنىڭ يۈز بېرىشىنى ئازايتىشقا پايدىلىق.

ھاراقنى كۆپ ئىچىش

ئىسپىرت بەدەندىكى نۇرغۇن سىستېمىلارغا پايدىسىز تەسىر كۆرسىتىدۇ، ئۇزاق مۇددەت ھاراقنى كۆپ ئىچىش ئىممۇنىتېت سىستېمىسىنىڭ ئىقتىدارىنىڭ تۆۋەنلەپ كېتىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىپ، ياللۇغلىنىش خەۋپىنى ئاشۇرۇۋېتىدۇ. ھاراق تاشلاش ياكى ھاراق ئىچىش مىقدارىنى ئازايتىش، ياللۇغنى ئازايتىشقا پايدىلىق.


ياللۇغنىڭ ئالدىنى ئېلىش ۋە ئۇنى تىزگىنلەشتە، يېمەك-ئىچمەك، تۇرمۇش ئادىتى، مۇھىت قاتارلىق كۆپ تەرەپتىن باشلاپ، ساغلام تۇرمۇش ئۇسۇلىنى ساقلىغاندىلا، ئاندىن ئاپەتنىڭ ئالدىنى ئالغىلى بولىدۇ.

ئۇنىڭدىن باشقا ياللۇغقا پايدىسىز مېۋىلەرنى يېيىشتىن ساقلىنىپلا قالماي، يەنە قانۇنىيەتلىك دەم ئېلىشنى ساقلاپ، روھىي بېسىمنى يېنىكلىتىپ، ھەرىكەتنى كۈچەيتىپ، ساغلام تۇرمۇش كەچۈرۈپ، كېسەللىكتىن يىراق تۇرۇش كېرەك.

بەدەندە ياللۇغ پەيدا بولغاندا يەنە تۆۋەندىكى ئىشلارغىمۇ دىققەت قىلىش كېرەك!

يۇقىرى مايلىق يېمەك-ئىچمەك

يۇقىرى مايلىق يېمەك-ئىچمەك بەدەندە ماينىڭ يىغىلىپ قېلىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىپ، مېتابولىزم ئىقتىدارىغا تەسىر كۆرسىتىپ، ياللۇغلىنىش خەۋپىنى ئاشۇرۇۋېتىدۇ. تۆۋەن مايلىق يېمەك-ئىچمەكنى ساقلاش، كۆكتات، مېۋە-چېۋىلەرنى كۆپ يېيىش ياللۇغنى ئازايتىشقا پايدىلىق.

كوففېئىننى كۆپ ئىستېمال قىلىش

كوففېئىننى كۆپ ئىستېمال قىلغاندا نېرۋا سىستېمىسىنىڭ ھاياجانلىنىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىپ، بېسىم ئىنكاسىنى ئاشۇرۇپ، ئىممۇنىتېت ئىقتىدارىغا تەسىر كۆرسىتىپ، ياللۇغلىنىش خەۋپىنى ئاشۇرۇۋېتىدۇ. مۇۋاپىق مىقداردا قەھۋە ئىچىش، زىيادە كۆپ ئىستېمال قىلىشتىن ساقلىنىش كېرەك.


تاماكا چېكىش

تاماكا تەركىبىدىكى زىيانلىق ماددىلار نەپەس يولى ۋە ئىممۇنىتېت سىستېمىسىنى بىۋاسىتە غىدىقلاپ، ياللۇغلىنىش خەۋپىنى ئاشۇرۇۋېتىدۇ. تاماكا تاشلاش ياللۇغنىڭ ئالدىنى ئېلىش ۋە ئازايتىشتىكى مۇھىم تەدبىر.

قىسقىسى، ياللۇغنىڭ ئالدىنى ئېلىش ۋە ئۇنى تىزگىنلەشتە، ئىشنى كۆپ تەرەپتىن باشلاپ، ساغلام تۇرمۇش ئادىتىنى ساقلاپ، ناچار قىلمىشلاردىن ساقلىنىش كېرەك.


كىرگەندىن كېيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىڭ

سەھىپە جۇغلانما قائىدىسى

Archiver|يانفون|قاماقخانا|Comsenz Inc.  

GMT+8, 2025-2-6 03:04 , Processed in 0.115822 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.3(NurQut Team)

© 2001-2013 Comsenz Inc.

تېز ئىنكاس چوققىغا قايتىش سەھىپىگە قايتىش