Discuz! Board

 پارول قايتۇرىۋېلىش
 تىزىملىتىڭ
ئىزدەش
قىزىق سۆزلەر: پائالىيەت دوستلىشىش discuz
كۆرۈش: 982|ئىنكاس: 0
بېسىپ چىقىرىش ئالدىنقى تېما كېيىنكى تېما

كىم زۇكام بولۇپ قالغاندا مېۋە يېسە بولمايدۇ دەيدۇ؟ بۇ 7 خىل مېۋىنىڭ...

[ئۇلانما كۆچۈرۈش]

86

تېما

86

يازما

326

جۇغلانما

بېكەت مەسئۇلى

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

جۇغلانما
326


1. تاۋۇز

تاۋۇزنىڭ تەبىئىتى سوغۇق، تەمى تاتلىق بولۇپ، ئىسسىقنى ھەيدەپ، ئۇسسۇزلۇقنى بېسىش، سۈيدۈكنى راۋانلاشتۇرۇش قاتارلىق رولى بار، يازدا ئەڭ كۆپ ئىستېمال قىلىنىدىغان مېۋىلەرنىڭ بىرى. زۇكام ئېغىرلاشقاندا يۇقىرى قىزىتما، ئۇسساش، گال ئاغرىش، سۈيدۈك سارغىيىپ كېتىش قاتارلىق ئىسسىقلىق ئالامەتلىرى كۆرۈلىدۇ، تاۋۇزنى مۇۋاپىق يېگەندە ئالاقىدار كېسەللىك ئالامەتلىرىنى يېنىكلىتىپ، زۇكامنىڭ ساقىيىشىغا ياردەم بېرىدۇ.

يۇقىرى قىزىتمىدىن تەرلىگەندىن كېيىن، ئەگەر يېمىسە ۋە ئىچمىسە ئاسانلا ئېلېكتىرولىتلارنىڭ قالايمىقانلىشىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ، ئەڭ ياخشىسى ئالدى بىلەن تاۋۇز ياكى ئازراق يېڭى سىققان تاۋۇز شەربىتىنى ئىچىش كېرەك، بۇلار قىزىتمىنى قايتۇرۇشقا، بەدەن سۇيۇقلۇقىنى تولۇقلاشقا، ئىششىقنى ياندۇرۇشقا ياردەم بېرىدۇ.

2. نەشپۈت

نەشپۈتنىڭ تەبىئىتى سوغۇق، تەمى تاتلىق بولۇپ، مەنپۈتنى ساغلاملاشتۇرۇپ، قىزىتمىنى ياندۇرۇپ بەلغەم بوشىتىدۇ. ئىسسىقتىن بولغان زۇكام، قىزىتما، ئېغىز قۇرۇش، يۆتىلىش، بەلغەم چىقىرىش قاتارلىق ئالامەتلەرنى پەسەيتىشتە كۆرۈنەرلىك رول ئوينايدۇ. نەشپۈت تەركىبىدە كۆپ قەنتلىك ماددا ۋە كۆپ خىل ۋىتامىن بار بولۇپ، ئادەم بەدىنىگە ئاسان سۈمۈرۈلۈپ، ئىشتىھانى ئاچىدۇ، جىگەرنى قوغداش رولىغا ئىگە.

ئىسسىقتىن زۇكام بولۇپ قالغانلار نەشپۈتتىن بىرنىڭ پوستىنى كېسىپ، ناۋات قوشۇپ دەملەپ ئىچسە، ناھايىتى ياخشى داۋالاش ئۈنۈمىگە ئېرىشكىلى بولىدۇ. نەشپۈت ئەسلىدىنلا ئىسسىقنى قايتۇرۇش رولىغا ئىگە بولۇپ، يۆتەل توختىتىپ، بەلغەم بوشىتىدۇ، لېكىن ئۇ سوغۇق مېۋىگە تەۋە بولغاچقا، دەسلەپتە سوغۇقتىن كېلىپ چىققان يۆتەلگە شىپا بولمايدۇ، ھەتتا يۆتەلنى ئېغىرلاشتۇرۇۋېتىشى مۇمكىن ؛ ئەمما، نەشپۈتنى دۈملەپ پىشۇرۇش ئارقىلىق ئۇنىڭ خۇسۇسىيىتىنى ئۆزگەرتىپ، ئۇنىڭ خۇسۇسىيىتىنى ياخشىلىغىلى، ئۇنى يۆتەل توختىتىشنىڭ ئەپچىل چارىسى قىلغىلى بولىدۇ.

3. ئاناناس

ئاناناس تەركىبىدە ئادەم بەدىنى ئېھتىياجلىق بولغان ۋىتامىن، 16 خىل تەبىئىي مىنېرال ماددىلارنىڭ ھەممىسى دېگۈدەك بار بولۇپ، ھەزىم قىلىشقا ئۈنۈملۈك ياردەم بېرىدۇ. ئاناناس تەركىبىدىكى ئاناناس ئاقسىل ئېنزىمى زۇكام بىمارلىرىنىڭ گال ئاغرىش ۋە يۆتىلىش ئالامەتلىرىنى پەسەيتىشكە ياردەم بېرىپلا قالماي، يەنە يېمەكلىك تەركىبىدىكى ئاقسىلنى ئۈنۈملۈك پارچىلاپ، ئاشقازان-ئۈچەينىڭ لۆمۈلدىشىنى ئاشۇرۇپ، ئورگانىزمنىڭ لۆمۈلدىشىنى كۈچەيتىدۇ.

4. لىمون

زۇكام بولۇپ قالغاندا قانداق مېۋە يېسە ياخشى بولۇش مەسىلىسى ئالدىدا، لىمونمۇ ئوخشاشلا تىزىملىكتە بار، تەتقىقاتتا بايقىلىشىچە، لىموندا كۆپ مىقداردا ئوزۇقلۇق ماددىلار بار بولۇپ، بۇ ئوزۇقلۇق ماددىلارنىڭ ھەممىسى زۇكام بىمارلىرىنىڭ ئوزۇقلۇق ماددىلىرىغا پايدىلىق ئىكەن ئەسلىگە كېلىش. مەسىلەن، ۋىتامىن، مىنېرال ماددا، لىمون كىسلاتاسى ۋە تالا ماددىسى قاتارلىقلار، بۇ يېمەكلىكلەرنىڭ ھەممىسى زۇكام بىمارلىرىنىڭ زۇكام ۋىرۇسىغا ئۈنۈملۈك قارشى تۇرۇشىغا ياردەم بېرىدۇ، شۇنىڭ بىلەن بىر ۋاقىتتا يەنە ئادەم بەدىنىنىڭ ئىممۇنىتېت كۈچىنى ئاشۇرۇپ، زۇكام ۋىرۇسىغا قارشى تۇرۇش رولىنى ئوينايدۇ زۇكامنىڭ ئالدىنى ئېلىشتا ياخشى رول ئوينايدۇ.

شۇنىڭ بىلەن بىر ۋاقىتتا، نۇرغۇن زۇكام بىمارلىرىدا دائىم ئىشتىھاسى تۇتۇلۇش قاتارلىق ئەھۋاللار كۆرۈلىدۇ، بۇ ۋاقىتتا مۇۋاپىق مىقداردا لىمون سۈيى ئىچىپ بەرسە، بىمارنىڭ ئىشتىھاسىنى ئېچىپ تالنى ئېچىش رولىنى ئوينايدۇ، بۇنىڭ سەۋەبى لىمون پوستىدا خۇشپۇراق تەركىبلەر ئۇچۇچان تەركىبلەر كەلتۈرۈپ چىقارغان. شۇنىڭ بىلەن بىر ۋاقىتتا، لىمون تەركىبىدىكى كىسلاتالىق ماددا يەنە ئاشقازان سۇيۇقلۇقىنىڭ كىسلاتالىقىنى ئاشۇرۇپ، تالنى ساغلاملاشتۇرۇپ ئىشتىھانى ئاچىدۇ ھەمدە ناھايىتى ياخشى باكتېرىيە يوقىتىش ۋە ھەزىم قىلىش رولىنى ئوينايدۇ.

5. ئالما

كانادالىقلارنىڭ تەتقىقاتىدىن مەلۇم بولۇشىچە، پىروبىركىدا ئالما شەربىتىنىڭ يۇقۇملىنىش، ۋىرۇسنى يوقىتىش رولى ناھايىتى كۈچلۈك بولۇپ، ئالمىنى كۆپ يەيدىغانلارنىڭ ئالما يېمەيدىغانلارغا ياكى ئاز يەيدىغانلارغا قارىغاندا زۇكام بولۇش ئېھتىماللىقى تۆۋەن بولىدىكەن. بەزى ئالىملار ۋە دوختۇرلار ئالمىنى «ھەر تەرەپلىمە پايدىلىق ساغلام مېۋە» ياكى «ئۇنىۋېرسال دوختۇر» دەپ ئاتىغان.

زۇكام بولۇپ قىزىپ قالغاندا ئالما يېسە بولىدۇ. ئالما تەركىبىدە ۋىتامىن C مول بولۇپ، ۋىتامىن C بولسا زۇكامغا قارشى تۇرۇپ، كېسەلگە قارشى تۇرۇش ئىقتىدارىنى كۈچەيتىش رولىغا ئىگە.

6. مايمۇن شاپتۇلى

مايمۇن شاپتۇلى تەركىبىدە ۋىتامىن C مول بولۇپ، ئىممۇنىتېت كۈچىنى ئاشۇرۇش ئۈنۈمىگە ئىگە. شۇنىڭ بىلەن بىرگە، مايمۇن شاپتۇلى تەركىبىدىكى پولىساخارىد ماددىسىنىڭ باكتېرىيە بىلەن يۇقۇملىنىشنىڭ ئالدىنى ئېلىش رولى بار. ئالتۇن رەڭلىك مايمۇن شاپتۇلى بولسا، كۆك مايمۇن شاپتۇلىغا قارىغاندا تېخىمۇ كۆپ ۋىتامىن C ۋە ۋىتامىن E ماددىسى بولۇپ، زۇكامنى پەسەيتىش ئۈنۈمىگە ئىگە.

مايمۇن شاپتۇلىنى كۆپ يەپ بەرگەندە ۋىتامىن C نىڭ قوبۇل قىلىنىش مىقدارىنى ئاشۇرۇپ، زۇكامغا قارشى تۇرۇشقا زور ياردىمى بولىدۇ. ئەمما تال زەئىپلىشىپ ئاسان قەۋزىيەت بولۇپ قالغانلار، سوغۇقتىن زۇكام بولغانلار، بەزگەك، سوغۇق ۋە ھۆللۈك تولغاق، ئاستا خاراكتېرلىك ئاشقازان ياللۇغى، ھەيز ئاغرىتىپ كېلىدىغانلار، ھەيز توختاپ قالغانلار، بالىلاردىكى ئىچى سۈرگەنلەرنىڭ يېيىشىگە ماس كەلمەيدۇ.

7. ئاپېلسىن

ئاپېلسىن تەركىبىدىكى ۋىتامىن C نىڭ مىقدارى ناھايىتى يۇقىرى بولۇپ، ئادەتتىكى مېۋىلەرنىڭكىدىن تەخمىنەن%30 كۆپ. ئەگەر سىز قىشتا زۇكام ۋە تارقىلىشچان زۇكامدىن يىراق تۇراي دېسىڭىز، ئەڭ ئاددىي ۋە ئۈنۈملۈك ئۇسۇل ئاپېلسىننى كۆپ يېيىش، بۇ ئادەم بەدىنىنىڭ ئىممۇنىتېت سىستېمىسىنى كۈچەيتىش ۋە كېسەلگە تاقابىل تۇرۇشتىكى ئەپچىل ئۇسۇل دەپ تەرىپلىنىدۇ.

ئاپېلسىننى بىر كۈندە بىر تالدىن ئىستېمال قىلسا بولىدۇ، ئەڭ كۆپ بولغاندا بەشتىن ئېشىپ كەتمەسلىكى كېرەك، شۇنىڭدەك سىپارى بىلەن تەڭلا ئىستېمال قىلىشقا بولمايدۇ. تاماقتىن بۇرۇن ياكى ئاچ قورساققا يېيىشكە بولمايدۇ، بولمىسا ئاپېلسىن تەركىبىدىكى ئورگانىك كىسلاتا ئاشقازان شىللىق پەردىسىنى غىدىقلاپ، ئاشقازانغا زىيان يەتكۈزىدۇ. ئاپېلسىن يېيىشتىن بىر سائەت بۇرۇن سۈت ئىچىشكە بولمايدۇ، چۈنكى سۈت تەركىبىدىكى ئاقسىل مېۋە كىسلاتاسى بىلەن ئۇچراشسا ئۇيۇپ قېلىپ، ھەزىم قىلىش، سۈمۈرۈلۈشكە تەسىر يەتكۈزىدۇ.


كىرگەندىن كېيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىڭ

سەھىپە جۇغلانما قائىدىسى

Archiver|يانفون|قاماقخانا|Comsenz Inc.  

GMT+8, 2025-2-6 00:02 , Processed in 0.120623 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.3(NurQut Team)

© 2001-2013 Comsenz Inc.

تېز ئىنكاس چوققىغا قايتىش سەھىپىگە قايتىش